Växjö en stad med många sevärdheter

Växjö en stad med många sevärdheter

Växjö är en stad som har en färgstark och lång historia. Denna stad har länge varit centrum för handel, kultur och utbildningar för sydöstra Sverige. Se till att boka hotell i Växjö och upplev staden under ett par dagar, du kommer inte att ångra dig.

Växjö är även känd som Sveriges mediacentrum och det är många radioprogram och tv-program som produceras i denna stad.

I Växjö, som är staden i sjöriket, kan du välja mellan ett fatfyllt hektiskt besök eller uppleva lite lugnare naturupplevelser. I hela kommunen finns det tvåhundra sjöar och många av dem har mycket fisk. Det passar ypperligt för dig som tycker om att fiska. Växjö erbjuder även en 120 kilometer lång led, som heter Värendsleden. Här finns möjligheter att paddla kanot på hela eller delar av sträckan. Längs denna led finner du även campingplatser och grillplatser att stanna till vid.

Andra sevärdheter du inte bör missa när du befinner dig i Växjö är Domkyrkan, som byggdes på 1100-talet. Den har både en vacker insida som utsida. Missa inte heller Kronobergs slottsruin som ligger i bygden Värend.

Utvandrarna och Vilhelm Moberg

I Växjö finns Utvandrarnas hus. Här hittar du basutställningen Drömmen om Amerika, som är en skildring av den stora utvandringen som skedde under åren 1840-1930. Dessutom har Svenska Emigrantinstitutet sitt säte här. Deras arkiv visas och det består av bland annat amerikabrev, dagböcker, fotografier samt flera inspelningar med intervjuer av svenskamerikaner. Dessutom återfinns Vilhelm Mobergs författararkiv till utvandrarromanerna här. Övriga utställningar i Utvandrarnas hus är bland annat Titanic, Charles Lindbergh och många andra tillfälliga utställningar.

Växjö en stad med många möjligheter

Är du intresserad av glasblåsning och tillverkning av glas, så är Växjö ett bra ställe att påbörja resan runt om i Glasriket. Flera av glasbruken är öppna för besökare och du kan på nära håll få se hur det går till. Det tar 10 år som lärling för en glasblåsare att behärska denna fantastiska teknik.

Växjö är inte bara inkörsporten till Glasriket utan här finns även mycket annat. Du hittar allt från kontinental shopping till diskotek, dansrestauranger och pubar med olika typer av musik. När det gäller musik, så har Växjö faktiskt en egen kammarorkester, Musica Vitae, som består av 15 personer från olika länder i världen.

Gillar du god mat, så erbjuder Växjö och det småländska köket allt från internationella menyer till traditionell småländsk mat med älgstek, hare och rådjurssadel.